top of page

Publikasjoner (p), artikler (a), kurs (k) og utvalgte foredrag (f):

 

1974 (p):         NTH (1974): R.Berger (Pedersen): Graduation Work: "Re-isolering av carotenoider med

                        cyclohexenonol endegrupper for studier av absolutt konfigurasjon".

1975 (p):         Acta Chem.Scand B 29 (1975), s.525: A.Veerman,..., R.Pedersen,...:"Animal

                       Carotenoids 10*. Chirality of Astaxanthin of Diff. Biosynthetic Origin".

1976 (p):         Biochem.Syst.& Ecology 4 (1976) s.131-132: H.Thommen,....,R.Berger...

                       "Animal Carotenoids: 7,8-Didehydroastaxanthin and 7,8,7',8'-Tetradehydro- 

                        astaxanthin from Lobster Eggs".

1977 (p):         Acta Chem.Scand B 31 (1977) s.243-247: R.Berger et.al: Animal Carotenoids. 

                       12*. "Chirality of Asterinic Acid"

1977 (p):         Biochem.System. & Ecology 5 (1977) s.71-75: R.Berger et.al: "Carotenoids of 

                       Prymnesiophyceae (Haptophyceae)"

1985 (p):         Phytochemistry 24/2 (1976), s.309-319: H Rønneberg ,...., R.Berger,.....:

                        "CD correlation of c-2' substituted monocyclic carotenoids".

1990 (f):         "Beskyttelse av langtidslagrede næringsmidler". R3-symposium 1990. Bergen.

1991 (f):         "Industriens Forsknings- og Utviklingsbehov. Kan forskningsmiljøene trekkes                        mer inn i disse?". Strategikonferanse Forskning-Næringsliv, BFS 1991.

1992 (f):         "Internkontroll eller ISO?" NTF's temadag

1993 (f):         "Når følelser og personlig smak skal styre kvalitet". Verdens Kvalitetsdag '93 i

                       Bergen.

1993-95 (f):    "Tørking som konserveringsform". Flere foredrag for opplæring av lærere i 

                       næringsmiddelfag i videregående skole

1998 (f):         "Kjemi i Næringsmiddelproduksjon". Foredrag ved Næringsmiddelfag, Sandsli

                       vg.skole. Bergen

1999 (f):         "Organisering for effektiv og lønnsom produktutvikling". Foredrag ved Fagforum for

                       Mat og Drikke, Stavanger

1999 (f):         "Markedsorientert produktutvikling". Foredrag ved Confex's Seminar "Framtidens

                       Produktledelse". Oslo 

2000 (f):         "Internasjonal erfaring og behov for produktutvikling". Foredrag knyttet til

                       Landbruksdepartementets Verdiskapningsprogram, regi Hordaland Fylke

2000 (f):         "Industrial Drying of Instant Products", SINTEF

2000 (f):         "Med reaksjonsaroma i kofferten". Norges Forskningsråd; prosjektpresentasjon

2005 (f):          Hva er stekesmak? Forskningsdagene 2005, Bergen

2006 (f):          LLRice601 – a case presentation. General Assembly AIIBP, Genoa

2006 (a):         Genmodifisert ris – En erfaring rikere. Matindustrien 12-2006, s.30-31

2008 (a):         Ingen fare med glutamat. Debatt, BT 28.nov 2008, s.23

2009 (f):          Tilsetningsstoffer – livsfarlige eller livsnødvendige? TeMa

2009 (f):          Glutamat. TeMa

2009 (a):         Glutamat, trygt, men uønsket? Mat&Helse 8/2009, s.39-40

2009 (a):         Fjerner Smaksforsterker. Handelsbladet uke 40/2009, s.6

2010 (a):         Med ubudne gjester til bords. Om hygiene og mikroorganismer. GodMat-magasinet

2010 (a):         Tilsetningsstoffer - min gode samvittighet. GodMat-magasinet

2011 (a):         Stivelser og andre karbohydrater. GodMat-magasinet

2011 (f):          Når ingredienser skal ut. NEF-dagene 2011

2011 (f):          Påstander og myter om TORO. Matevent for journalister, Oslo

2011 (p):         Brosjyre "Mytene om TORO"

2012 (a):         Ca 20 artikler om trygg og sikker mat til www.toro

2012 (f):          Trygg og sikker industrimat. HiB ernæringsstudeter. 2 timers undervisning

2012 (p):         Råvarer, Innhold, Ernæring – TORO presentasjon

2013 (f):          Salgsmøte TORO. Påstander og myter

2013 (f):          Industrimat – Myter og virkelighet. HiB Mat og helse. 2 timers undervisning.

2013 (f):          TORO Industrihistorie og Mytene om Industrimat. Tekna Bergen, Arna

2013 (p):         Oppdatering av Orkla’s database om fremmedstoffer i maten

2014 (f):          MSG ut, men hva kom inn, og hvordan fungerer det smaks- og kvalitetsmessig?

                       TeMa Juni 2014

2014 (f):          Industrimat. HiB ernæringsstudenter. 2 kurs à 2 timer

2014 (p):         Food Contact Material (FCM) guide for non-experts

2015 (f):         ”Høringer, regelverksendringer og EU-tilpasning: Hjelpemidler for at industrien skal

                       klare å lage trygg og god mat – eller bare ”skjær i sjøen”? TeMa Apr 2015

2016 (f):          Mattrygghet i Orkla, kurs for UiB ernæringsstudenter April 2016

2016 (f):          Mattilsynet Sept 2016: Kontaminanter. Risiko, forebygging og kontroll i Orkla.  

2016-17(k/f):   Food Contact Materials – utviklet og arrangert internkurs i Orkla (NO og EN).

                       Juni 2016 på Skøyen; Oktober 2017 i Arna, November 2017 i Malmö, Desember

                       2017 i Tallinn og Januar 2017 i Praha.

​

Pluss et betydelig antall interne foredrag, styrepresentasjoner, artikler i interne magasiner og på hjemmesider Toro/Rieber/Orkla m.m. Temaer: Trygg og sikker mat, tørket mat, myter og påstander, kjemisk risiko ved mat, spesifikke ingredienser og tilsetningsstoffer, risikohåndtering, kvalitetsstyring m.m.

Publikasjoner, artikler, kurs, foredrag etc.

bottom of page